L'escola

EL PROJECTE

El nostre és un col·legi on l'ambient familiar i el treball en petits grups, l'educació personalitzada, etc. són un factor fonamental.

MGIS és un col·legi amb un nivell acadèmic europeu. El nostre horari és més ampli i es fan més hores, de manera que cada cinc anys els nostres alumnes tenen un any més d'escolarització. Només així s'aconsegueix portar a terme una educació completa, integral, amb els alumnes.

Les diferents matèries i assignatures que s'imparteixen a MGIS i la pràctica de l'esport en la seva mida justa s'estructuren amb equilibri, perquè els nens, a més d'obtenir una infrormació intel·lectual i cultural d'alt nivell, esdevinguin persones en tot el sentit de la paraula. Bambini Art, l'escola de Belles Arts que es troba en el mateix edifici, és el factor decisiu que corrobora l'equilibri en els diferents aspectes educatius, que confirmen la qualitat educativa del col·legi.

En el nostre Projecte Pedagògic, s'hi poden trobar bastantes diferències significatives. El fet d'estar permanentment interconnectats amb institucions internacionals i persones de reconeguit prestigi, com la Dra. Cohen, i sobretot, el nostre esperit innovador posat a la pràctica mitjançant la nostra unitat d'investigació (amb un departament pedagògic i un departament tècnic), fan que puguem desenvolupar programes educatius específics i tècniques que sens dubte aconsegueixen que l'educació dels nostres alumnes sigui òptima.

Tracte als alumnes

A Bambini, l' estimació i el respecte envers els alumnes es reflecteixen en el tracte que reben cada dia.

Respecte, afecte i comprensió 

Fem que cadascun dels nostres alumnes es senti caluós i important, donant-los un vot de confiança fins i tot quan creuen que fracassen; d'aquesta manera sempre és més fàcil que aprenguin les lliçons.

Valorar tots els seus esforços 

Tant si els seus mèrits són grans, com petits els hi fem saber que són importants i que els tenim molt presents.

Tractament totalment individualitzat

Els alumnes de MGIS gaudeixen contínuament del tracte individualitzat per part del seu mestre. Són moltes les vegades, durant el dia, que el mestre s'apropa al nen i li diu en què i com s'ha d'esforçar, o quines són aquelles coses que sap fer millor, i per tant se'l felicita.

Estem al seu costat

Quan un nen comença a perdre l'interès, la seva capacitat d'atenció, la concentració i l'esforç, ràpidament esbrinem quins en són els motius, estem al seu costat i parlem.

Col·laboració i ajuda mútua 

Procurem que cadascun dels nostres alumnes se senti útil a classe; fem que hi aporti el millor d'ell mateix. Es tracta de crear un clima de col·laboració en el qual els uns treballin en comú amb els altres; per exemple, si un nen és brillant en matemàtiques o en llengua, pot ajudar els altres nens que hi tenen més dificultats i a l'inrevés. És una manera important de potenciar l'autoestima dels nens.

Ajuda en etapes conflictives

Hi ha moments en la vida d'una persona a través de totes les seves etapes maduratives que són especialment conflictives degut, bàsicament, a les transformacions que es produeixen, és aleshores quan un grup reduït cobra major importància.

Predicar amb l'exemple

A MGIS sabem que a l'hora d'educar actituds, valors, hàbits… no hi ha res més important que demostra-ho predicant amb l'exemple. Ensenyem als nens a ser puntuals, disciplinats en la feina, honestos, coherents, etc.; per tant, nosaltres com a educadors actuem en conseqüència essent puntuals, disciplinats en la feina, honestos i coherents, etc.

Potenciem el treball en equip

Des que són ben petits, els alumnes de MGIS fan l'aprenentatge treballant en equips de manera que, tot i tenir un desenvolupament totalment individualitzat, personalitzat, sempre disposen de l'oportunitat de millorar recolzats per la resta de companys en un ambient càlid i afectuós.

Generem il·lusió i entusiasme 

El mestre a MGIS és un generador permanent d'entusiasme i il·lusió per tal d'aconseguir que els alumnes gaudeixin aprenent.

Els nostes mestres

No és posssible portar a terme cap programa educatiu si no hi ha una gran vocació i una preparació constant per part dels mestres; per això, a MGIS tenen un perfil molt definit:
  • Comprensiu i amb empatia
  • Actitud dialogant
  • Cordial i tolerant
  • Respectuós i considerat
  • Potenciador dels valors i qualitats dels seus alumnes
  • Amb psicologia que permet conèixer millor els alumnes
  • Justos amb les diferents situacions
  • En evolució constant per tal d'elevar el propi nivell de competència dia a dia.
  • Amb actituds democràtiques envers els alumnes
  • Imaginatiu, amb entusiasme, fins i tot divertit.
  • Comunicatiu i familiar.
  • Imparcial
  • Ferm i constant
  • Investigació i reciclatge continuat

UNA CLASSE A BAMBINI

El que volem és que el nen es desenvolupi, sense restriccions, i per això intentem estimular constantment l'enorme potencial que està latent dins de cada nen, escollint activitats que estimulin el seu interès. Això es fa de la següent manera:
  • Donem al nen la llibertat (a partir d'una reflexió i dintre d'un ordre establert) d'escollir les seves activitats: d'aquesta manera se segueixen les necessitats interiors.
  • Creem un ambient no competitiu en el qual cada nen treballa al seu ritme.
  • Ajudem el nen a desenvolupar els propis coneixements i complir els seus desitjos sense infringir el benestar dels altres.
  • Ajudem que compleixi les seves responsabilitats dintre del grup.
  • L'animem a participar en el treball de grup amb altres nens.
És una funció bàsica de la mestra la plena integració social dels nens.

Perquè això sigui real, els mestres han de:

  • Preparar-se a si mateixos.
  • Preparar l'activitat i l'espai on es desenvolupa la feina dels nens (l'aula).
  • Dirigir els esforços i les energies dels nens cap a un contracte directe amb el món que els envolta.
  • Observar els nens, que és de fet el factor clau en tota la seva tasca com a educadora. L'observació passa per apuntar tot el que el nen fa i com ho fa. Buscar qualsevol cosa que pugui augmentar la comprensió del nen com a individu o que pugui ajudar-lo a obrir més portes cap al descobriment.
A més de les observacions generals, es porten a terme observacions molt més precises i individualitzades l'objectiu de les quals és conèixer els hàbits de treball, els interessos de cada nen en particular. Els seus punts dèbils, els seus punts forts. Es forma un quadre integral del nen on es tenen en compte aspectes del seu desenvolupament físic, social i intel·lectual.

APRENENTATGES PRIMERENCS

Els nens petits són molts observadors i tenen moltes ganes d'apendre. MGIS persegueix un doble objectiu: el desenvolupament integral des de la seva primera infància i la lluita contra el fracàs escolar. Mitjançant els aprenentatges primerencs s'arriba a un desenvolupament integral de la personalitat del nen, i a potenciar de manera òptima el seu nivell intel·lectual.

La doctora Cohen, inspiradora i defensora dels principis pedagògics que avui es contemplen com a ideari educatiu de MGIS, és pionera a Europa en Investigació de mètodes d'aprenentatge primerenc. Amb el seu recolzament, hem desenvolupat al llarg d'aquests anys un mètode de treball que s'ha convertit en un pilar fonamental de l'educació a MGIS.

Aquest mètode educatiu implica no només inciar l'educació del nen des de ben petits, sinó educar també els pares perquè a través d'ells i mitjançant els recursos que l'Escola els proporciona puguin portar a terme tot l'èxit a la seva tasca educativa; atès que els primers educadors d'un nen són la seva pròpia família, aquests recursos que es faciliten van encaminats al fet que dintre de la seva vida normal els pares puguin estimular els seus fills bo i prenent consciència que alhora els estan educant.

Tenint en compte que el nen ha d'evolucionar per si mateix, aquest és un aspecte que pot ser molt il·lustratiu: “L'errada és un element positiu; quan els nens fan errades, cal donar-los possibilitats perquè ells mateixos puguin rectificar-les. No és l'adult qui ha de fer les rectificacions, sinó crear les condicions perquè el nen hi trobi la solució.”


METODOLOGIA

L'educació de les emocions a MGIS:

Treballar els sentiments, tant els personals com aquells que tenen a veure amb el món de les relacions, és l'objectiu d'aquest programa, ja que els nens aprenen molt millor si estan psicològicament motivats i tenen una experiència immediata del que s'ensenya. Les deficiències emocionals constitueixen un risc afegit en l'educació del nen; per tant, cal donar una atenció molt especial al desenvolupament emocional. Aquestes habilitats emocionals i socials són indispensables per a la vida.

Dominar les emocions és especialment difícil, perquè aquestes habilitats s'han d'exercitar en aquells moments que les persones es trobin en pitjors condicions per assimilar la informació i aprendre hàbits de resposta, és a dir, quan tenen problemes. Tot i que el contingut de les classes d'educació emocional sembla trivial, els seus efectes en el que anomenen educació integral (formació d'éssers humans complets) resulten avui en dia més necessaries que mai per al nostre futur.

El programa d'emocions considera que la vida emocional és fonamental en la vida quaotidiana del nen, en el funcionament diari a classe, al pati, amb la família. Aquestes habilitats emocionals es poden desenvolupar, a la pràctica, a cada moment del dia i seran sempre útils, però sobretot en els moments difícils.

Les persones que han desenvolupat totes aquestes habilitats emocionals són més capaces, en general, d'encarar-se amb les situacions difícils mantenint el control de si mateixes.

Es tracta de conèixer la diferència entre els sentiments i les accions i aprendre a adoptar les millors decisions emocionals, controlant l'impuls d'actuar i identificar les diferents alternatives d'acció i les seves possibles conseqüències; moltes d'aquestes habilitats són marcadament interpersonals. El treball en petits grups ens facilita la tasca per desenvolupar aspectes que fan referència a les relacions interpersonals.
  • Sentir-se ofès.
  • Sentir-se rebutjat a causa de l'enveja.
  • Els altercats que es converteixen en baralles al pati (aspectes habituals en el dia a dia dels nens).

Punts principals d'aquest aprenentatge:

  • Consciència d'un mateix.
  • Saber prendre decisions personals.
  • Dominar els sentiments (saber identificar-los, expressar-los i controlar-los).
  • Saber controlar els impulsos i proposar la gratificació.
  • Capacitat per manegar sensacions de tensió, d'ansietat…
  • Ser obert.
  • Capaç de solucionar conflictes.
  • La comunicació.
  • La intuició.
  • Capacitat d'interpretar adequadament els signes emocionals i socials.
  • La d'escoltar.
  • La de resistir-se a les influències negatives.
  • Assumir la perspectiva dels altres.
  • Comprendre la conducta que resulti més apropiada en determinada situació.
Agrupades en diferents tipus d'habilitats, podem parlar de:

Habilitats emocionals

  • Expressar sentiments.
  • Identificar i classificar sentiments.
  • Avaluar la intensitat dels sentiments.
  • Reduïr l'estrès, o encara millor habilitats per no arribar a estressar-se.

Habilitats cognitives

  • Parlar d'un mateix.
  • Saber llegir i interpretar indicadors socials.
  • Comprendre el punt de vista dels altres.
  • Mantenir una actitud positiva davant la vida, etc.

Habilitats de conducta

  • Verbals.
  • No verbals.
Això és només una petita mostra del que és un programa d'emocions, tan necessari per a l'educació dels nostres alumnes. S'ha comprovat que els nens aprenen millor si estan psicològicament motivats i si tenien una experiència immediata del que s'estava ensenyant. Aristòtil ja deia al seu temps que un problema no resideix en les emocions en si, sinó en la seva conveniència i en l'oportunitat d'expressió.

La qüestió és com podem aportar més intel·ligència en les nostres emocions, més civisme a la nostra societat i més estima a les nostres vides. Aquesta és la pretensió última i final més filòsòfica de la intel·ligència emocional.

L'ambient agradable i preparat és un factor fonalmental en el PROJECTE DE MGIS

El nen, emocionalment necessita seguretat, amor i afecte. Necessita un ambient protegit. En els nens més petits, la capacitat de corregit, de millorar va estretament relacionada amb l'estructura de l'ambient.

Els nens més grans, tot i que ho poden fer a partir del llenguatge i del raonament, estaran millor en un ambient adient que els sigui favorable.

A MGIS:

  • El nen és lliure per observar.
  • Donem al nen la llibertat (a partir d'una reflexió i dins d'un ordre establert) d'escollir les seves activitats; d'aquesta manera se segueixen les seves necessitats interiors.
  • El nen segueix el seu propi ritme i patró de feina.
  • El nen és el component més important de l'escola, es troba a la seva pròpia casa.
  • El nen s'ha de sentir estimat i protegit.
A MGIS sabem quin tipus de persones volem formar per al segle XXI. No volem persones que siguin només competitives, aspirem a formar persones que a més de competents:
  • Estiguin informades per conèixer el seu entorn i les persones amb qui es relacionen.
  • Tinguin una base, una estructura que els permeti comprendre i interioritzar coneixements en el camp de les ciències, les matemàtiques, el llenguatge, l'art, la tècnica, la moral…
  • Tinguin idees pròpies, idees fonalmentals que els facin capaços de valorar tant els aspectes negatius com els aspectes positius de la vida, la família, l'amor, l'amistat, la societat, la natura…
  • Tinguin capacitat de pensar i actuar, és a dir, que siguin persones amb criteri, amb capacitat per prendre decisions encertades.
  • Persones amb autonomia i capacitat d'inciativa.
  • Amb responsabilitat amb gust per la feina ben feta, amb capacitat per esforçar-se.
  • Persones sensibles, en les quals la lleialtat, la sinceritat, la comprensió, la tolerància, la justícia, la generositat… siguin conceptes interioritzats i posats en pràctica en el seu funcionament quotidià.
  • Que estiguin preparades per respondre a qualsevol exigència de tipus professional.
  • Que evolucionin constanment al ritme que imposa la societat d'avui en dia.
  • Persones amb coneixement de si mateixes, i de les seves pròpies aptituds i possibilitats, així com de les seves deficiències.
  • Amb capacitat per definir el seu propi projecte personal de vida.
Busquem l'excel·lència en els nostres alumnes perquè siguin persones amb qualitat humana, capaces d'aportar alguna cosa positiva per aquesta societat del segle XXI.


EL MÈTODE MORE

(Opcions Múltiples per aconseguir resultats òptims en educació)

  • Component 1: Visió centrada en l'alumne
  • Component 2: Cada alumne és un ésser únic
  • Component 3: Estratègies de motivació per incrementar el temps que l'alumne passa fent les seves tasques
  • Component 4: Crear actititud de dignitat i respecte
  • Component 5: La presència del professor: estrènyer els llaços
  • Component 6: La comunitat de l'aprenentatge
  • Component 7: Desenvolupament del currículum (programació)